AIHEESTA MUUALLA

Svinhufvudista toisaalla.

Svinhufvud ja Suomen itsenäisyyden tekijät ja vaiheet

Itsenäisen Suomen vuosiin mahtuu monta historiallisesti merkittävää puhetta, radioitua tai televisioitua. Mutta dramaattisuudessaan ja jopa maailman mittakaavassakin poikkeuksellisessa vaikuttavuudessaan, yksi puhe nousee ylitse muiden. 2. päivä maaliskuuta 1932 presidentti P. E. Svinhufvud marssi Helsingissä Aleksanterinkatu 46:ssa sijainneeseen Yleisradion studioon ja piti suorassa lähetyksessä radiopuheen, joka lopetti Mäntsälän kapinan. Suuret puheet -sarjassa professori Martti Häikiö arvioi radiopuhetta, joka taittoi Mäntsälän miesten moraalisen selkärangan. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Kuuntele puhe Ylen Areenassa


Linkkejä

www.itsenäisyys100.fi  –sivustolla esitellään merkkihenkilöinä Suomen itsenäisyyteen eri aikoina vaikuttaneita naisia ja miehiä. Pienoiselämäkerrat kertovat politiikan, talouden, median, sivistyksen, puolustuslaitoksen ja urheilun aloilla toimineista suomalaisista unohtamatta arjen ahertajia. Mukana on myös joitakin ulkomaalaisia.

Itsenäistymisvaiheen viideksi keskeisimmäksi suomalaiseksi on nostettu P. E. Svinhufvud, Santeri Alkio, Kullervo Manner, C. G. Mannerheim ja Jean Sibelius. Tuomari Svinhufvudissa ruumiillistui Suomen oikeustaistelu, venäläistämistä vastustanut passiivinen vastarinta, hän oli yksikamarisen eduskunnan ensimmäinen puhemies ja hänestä tuli itsenäisyyssenaatin puheenjohtaja ja ensimmäinen suomalainen valtionpäämies. itsenaisyys100.fi

Lue P. E. Svinhufvudin elämästä myös täältä:

vapaussota.com

kansallisbiografia.fi

suomenpresidentit.fi/svinhufvud

www15.uta.fi/yky/arkisto

kirjallisuuspalkinnot

P.E. Svinhufvudin muistosäätiö – P.E. Svinhufvuds minnesstiftelse

Lue lisää

kirjallisuuspalkinnot

Palkinnot

P. E. Svinhufvudin muistosäätiön palkinto 14.12.2018

Lue lisää

Kotkaniemi-säätiö

pehr27.tif

 

Taideteokset ja muistomerkit

Svinhufvudin hautamuistomerkki pää