Säätiön esittely

Suomen itsenäisyysjulistuksen ensimmäisen allekirjoittajan, eduskunnan ensimmäisen puhemiehen ja valtionhoitajan, tasavallan presidentin Pehr Evind Svinhufvudin nimeä kantava kaksikielinen säätiö syntyi vähitellen 1950-luvun alkuvuosina. Säätiö rekisteröitiin 5.5.1955. Sen tehtävänä on sääntöjen mukaan ”vaalia ja kehittää kansamme keskuudessa isänmaallisia perinteitä ja niissä merkeissä säilyttää P.E. Svinhufvudin muisto ja elämäntyö jälkipolville”.

Säätiön ensimmäisiä tavoitteita olivat akateemikko Wäinö Aaltosen toteuttaman muistopatsaan pystyttäminen eduskuntatalon eteen ja professori Einar W. Juvan laatiman elämäkerran julkaiseminen. Sittemmin säätiö mm. järjesti teiniseminaareja, joissa asiantuntijat esittelivät Suomen itsenäistymistä ja muuta lähihistoriaa.

Vuosina 2017–2018 säätiön toiminnassa korostuivat Suomen itsenäistymisen satavuotisuus, P. E. Svinhufvudin uuden elämäkerran julkistaminen sekä valmistautuminen Kotkaniemen uudelleen avautumiseen peruskorjauksen jälkeen. Vahvana ovat esillä myös P. E. Svinhufvudin johtaman itsenäisyyssenaatin toiminta (27.11.1917–27.5.1918) sekä Svinhufvudin toiminta ”korkeimman vallan haltiana” eli itsenäisen Suomen ensimmäisenä omana valtionpäämiehenä 18.5.–14.12.1918.

Säätiö järjestää perinteisen 15.12. vietettävän vuosijuhlan ohella myös muita tilaisuuksia ja vaalii muilla tavoin P. E. Svinhufvudin muistoa sekä osallistuu muiden organisaatioiden järjestämiin tilaisuuksiin, jotka sivuavat P. E. Svinhufvudin merkittävää valtiomiesuraa.

Säätiö jakaa vuosittain palkinnon ”Ukko-Pekan hengessä”. Säätiö tukee ja pyrkii käynnistämään Svinhufvudia ja hänen arvomaailmaansa koskevaa tutkimusta, kirjallisuutta ja verkkoaineistoa.

Säätiö osallistui erittäin aktiivisesti Kotkaniemen interiöörin pelastamiseen ja sen kehittämiseen kotimuseona Luumäellä. Tutustu P.E. Svinhufvudin muistosäätiön tilaamaan selvitykseen Kotkaniemen pelastamiseksi. Avaa pdf Kotimuseoselvitys.pdf Muistosäätiön toimesta yhdessä Luumäen kunnan kanssa perustettu Kotkaniemi-säätiön vastaa Kotkaniemen ylläpidosta ja kehittää siitä Suomen itsenäistymisen erikoismuseota. Muistosäätiö tukee omata osaltaan Kotkaniemen kehittämistä ja tunnettuisuuden lisäämistä.

Vuoden 2018 päätapahtuma on Kotkaniemen uudelleen avautuminen peruskorjauksen jälkeen 18.5.2018, jolloin juhlistetaan myös siniristilipun 100-vuotispäivää. Säätiön edustajat Kotkaniemi-säätiössä osallistuvat sekä Kotkaniemen näyttelyjen rakentamiseen sekä Kotkaniemen toiminnan käynnistämiseen. Muistosäätiön erityisenä vastuuna on valtakunnallisen tukirahoituksen hankkiminen.

Säätiö vaikutti keskeisesti Wäinö Aaltosen 1937 tekemän Oikeustaistelun Muistomerkin kunnostamiseen Luumäen asemalla.

 

Säätiö on tukenut useita tutkimus- ja julkaisuhankkeita. Uusin niistä on professori Martti Häikiön kirjoittama, vuonna 2017 ilmestynyt Pehr Evind Svinhufvudin elämäkerta Suomen leijona – Svinhufvud itsenäisyysmiehenä. Säätiö on myös teettänyt filosofian tohtori Maritta Pohlsin teoksen Ellen Svinhufvud – suomalainen säätyläisnainen maalta (2011) ja dosentti Marko Paavilaisen tutkimuksen Paljon minä sinä aikana opin. P.E. Svinhufvud liike-elämässä (2013). Molempia esitellään näillä sivuilla.

Vuonna 2014 säätiö otti uudet painokset teoksista Sirkka-Liisa Lehtinen & Sirkka Svinhufvud, Ellen Svinhufvud. Rakkaudesta ruokaan ja Ukko-Pekkaan sekä Erkki Räikkönen, Svinhufvudin kertomukset Siperiasta. Uuden johdannon on kirjoittanut Martti Häikiö.

Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtajana on valtioneuvos Riitta Uosukainen ja hallituksen puheenjohtajana professori Martti Häikiö. Asiamiehenä ja taloudenhoitajana toimii filosofian tohtori Maritta Pohls. Säätiöllä on yhteistyötä mm. Svinhufvud af Qualstadt -sukuyhdistyksen kanssa. Sen puheenjohtajana on suvun esimies, varatuomari Eino Svinhufvud.

 

kirjallisuuspalkinnot

P.E. Svinhufvudin muistosäätiö – P.E. Svinhufvuds minnesstiftelse

Lue lisää

kirjallisuuspalkinnot

Palkinnot

P. E. Svinhufvudin muistosäätiön palkinto 14.12.2018

Lue lisää

Kotkaniemi-säätiö

pehr27.tif

 

Taideteokset ja muistomerkit

Svinhufvudin hautamuistomerkki pää