Säätiön esittely

P.E. Svinhufvudin muistosäätiö – P.E. Svinhufvuds minnesstiftelse

Suomen itsenäisyysjulistuksen ensimmäisen allekirjoittajan, eduskunnan ensimmäisen puhemiehen ja valtionhoitajan, tasavallan presidentin Pehr Evind Svinhufvudin nimeä kantava kaksikielinen säätiö syntyi vähitellen 1950-luvun alkuvuosina. Säätiö rekisteröitiin 5.5.1955. Sen tehtävänä on sääntöjen mukaan ”vaalia ja kehittää kansamme keskuudessa isänmaallisia perinteitä ja niissä merkeissä säilyttää P.E. Svinhufvudin muisto ja elämäntyö jälkipolville”.

Säätiön ensimmäisiä tavoitteita olivat akateemikko Wäinö Aaltosen toteuttaman muistopatsaan pystyttäminen eduskuntatalon eteen ja professori Einar W. Juvan laatiman elämäkerran julkaiseminen. Sittemmin säätiö mm. järjesti teiniseminaareja, joissa asiantuntijat esittelivät Suomen itsenäistymistä ja muuta lähihistoriaa. Säätiö jakaa vuosittain kirjapalkinnon teokselle, ”joka heijastaa Ukko-Pekan henkeä”.

Viime vuosina säätiö on osallistunut Kotkaniemen huvilan pelastamiseen ja sen kehittämiseen kotimuseona Luumäellä. Museoviraston päätettyä luopua mm. Kotkaniemen ylläpitämisestä muistosäätiö on perustanut Luumäen kunnan kanssa Kotkaniemi-säätiön, joka neuvottelee valtiovallan kanssa Kotkaniemen lunastamisesta ja ylläpidosta tavoitteena kehittää siitä Suomen itsenäistymisen erikoismuseo. (viite K-säätiön sivuille)

Säätiö vaikutti keskeisesti Wäinö Aaltosen 1937 tekemän Oikeustaistelun muistomerkin kunnostamiseen Luumäen asemalla. Säätiö on tukenut useita tutkimus- ja julkaisuhankkeita.

P.E. Svinhufvudin syntymästä oli 15.12.2011 kulunut 150 vuotta. Juhlavuonna säätiö järjesti monia tilaisuuksia, joissa valtiomiehen elämäntyötä ja henkilöä esiteltiin. Hän kuoli 29.2.1944. Vuonna 2014 säätiö järjesti seminaarin Vaikuttajien muisto ja P. E. Svinhufvudin Siperiaan-karkotuksen muistotilaisuuden.

Säätiön nykyisiä päätavoitteita ovat Kotkaniemen pelastamisen ja sen kehittämisen ohella uuden elämäkerran julkaiseminen P.E. Svinhufvudista. Professori Martti Häikiö on aloittanut työn. Säätiö on jo teettänyt filosofian tohtori Maritta Pohlsin teoksen Ellen Svinhufvud – suomalainen säätyläisnainen maalta (Otava 2011) ja dosentti Marko Paavilaisen tutkimuksen Paljon minä sinä aikana opin. P.E. Svinhufvud liike-elämässä. Molempia esitellään näillä sivuilla. Vuonna 2014 säätiö otti uudet painokset teoksista Sirkka-Liisa Lehtinen & Sirkka Svinhufvud, Ellen Svinhufvud. Rakkaudesta ruokaan ja Ukko-Pekkaan sekä Erkki Räikkönen, Svinhufvudin kertomukset Siperiasta. Uuden johdannon on kirjoittanut Martti Häikiö.

Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtajana on valtioneuvos Riitta Uosukainen ja hallituksen puheenjohtajana lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa. Sihteerinä toimii filosofian tohtori Maritta Pohls ja rahastonhoitajana dosentti Juhana Aunesluoma. Säätiöllä on yhteistyötä mm. Svinhufvud af Qualstadt -sukuyhdistyksen kanssa. Sen puheenjohtajana on suvun esimies, varatuomari Eino Svinhufvud.

 

kirjallisuuspalkinnot

P.E. Svinhufvudin muistosäätiö – P.E. Svinhufvuds minnesstiftelse

Lue lisää

kirjallisuuspalkinnot

Kirjapalkinnot

Svinhufvudin kirjapalkinto teokselle Saksalainen Suomi 1918

Lue lisää

Kotkaniemi-säätiö

pehr27.tif

 

Taideteokset ja muistomerkit

Svinhufvudin hautamuistomerkki pää