Pääministeri Svinhufvudin pako punaisesta Helsingistä jäänmurtaja Tarmolla

Vapaussodan ja kapinan syttyessä osa Itsenäisyyssenaatin jäsenistä jäi punaisten miehittämään Helsinkiin. He piiloutuivat porvarisasuntoihin ja punaiset yrittivät löytää heidät suorittamiensa kotitarkastusten yhteydessä. Itsenäisyyssenaattorit P. E. Svinhufvud ja Jalmar Castrén pääsivät pakenemaan Tallinnaan tekniikan opiskelijoiden kaapattua jäänmurtaja Tarmon. Sieltä he jatkoivat Berliinin, Tukholman ja Tornion kautta Vaasaan.

P. E. Svinhufvudin muistosäätiö ja Kotkan Merikeskus Wellamo järjestivät 3.3.2018 Wellamon tiloissa sekä sen edustalla sijaitsevalla jäänmurtaja Tarmolla muistoseminaarin sen johdosta, että tuli kuluneeksi 100 vuotta kaappauksesta.

Seminaarin ohjelma

Tarmo ja Suomen jäänmurtajat, Suomen Merimuseon johtaja Tiina Mertanen

Itämeren sotilaallinen tilanne, Brest-Litvoskin rauha ja Saksan rooli Suomessa, dosentti Touko Perko

Tarmon valtaus ja pääministeri Svinhufvudin matka Berliiniin ja Tukholmaan. professori Martti Häikiö

Tarmon valtaus ja pääministeri Svinhufvudin matka Berliiniin ja Tukholmaan (pdf)

Merikeskus Wellamossa julkistettiin säätiön yhdessä Stadin ammattiopiston opiskelijoiden kanssa toteuttama lyhytfilmi kaappauksesta.

Filmi on sijoitettu muistosäätiön nettisivulle, itsenäisyys100.fi -sivustolle, Luumäen kunnan sivuille ja Youtubeen. Se on nähtävissä myös Merikeskus Vellamossa ja Kotkaniemessä.

Filmi on kuvattu Säätytalolla ja jäänmurtaja Tarmolla. Filmin tuottaja-ohjaajat ovat Stadin ammattiopiston opiskelijat Nikolas Palonen ja Leo Mokkala. Haastateltavat ovat kenraali Pentti Airio ja professori Martti Häikiö. Kertojanääni on toimittaja Maarit Tyrkön.

Kuvassa tilaisuuden juontaja kenraali Pentti Airio, Filmin tuottaja-ohjaajat Leo Mokkala ja Nikolas Palonen muistosäätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Martti Häikiö.

 

Katso video

kirjallisuuspalkinnot

P.E. Svinhufvudin muistosäätiö – P.E. Svinhufvuds minnesstiftelse

Lue lisää

kirjallisuuspalkinnot

Palkinnot

P. E. Svinhufvudin muistosäätiön palkinto 14.12.2018

Lue lisää

Kotkaniemi-säätiö

pehr27.tif

 

Taideteokset ja muistomerkit

Svinhufvudin hautamuistomerkki pää