Juhlasali oli täpötäysi. Etualalla mm. Suomen Partiolaisten juuri valittu puheenjohtaja Anna Munsterhjelm.

Sata vuotta Svinhufvudin karkotuksesta Siperiaan

Presidentti Pehr Evind Svinhufvudin karkottamisesta yli kahdeksi vuodeksi Siperiaan on kulunut sata vuotta. Tapahtumaa käsiteltiin P.E. Svinhufvudin muistosäätiön tilaisuudessa 24.11.2014 Ostrobotnialla Helsingissä.

Katso kuvasarja

Suomalaisia kuohuttanut tapahtuma vauhditti jääkäriliikkeen syntyä ja koko vapaustaistelua. Siperiasta palattuaan Svinhufvud esitti 6.12.1917 Suomen itsenäisyysjulistuksen.

Karkotusta muisteltiin myös Luumäellä, jossa esitettiin tapahtumaa esittävä, kotiseutuneuvos Pekka Siiropään laatima kuvaelma. Pääosaa siinä esitti Ukko-Pekan pojanpoika Heikki Svinhufvud.

Käräjätuvasta silloinen kihlakunnantuomari kyydittiin ensin Viipurin lääninvankilaan ja sieltä Siperian perukoille Tymskojeen — reellä pakkasessa yli 600 kilometrin matkan. Mukana seurasi rouva Ellen Svinhufvud.

Karkotus johtui siitä, että Svinhufvud kieltäytyi noudattamasta mielestään laittoman prokuraattorin eli oikeuskanslerin määräystä. Pitäessään kiinni kannastaan laillisuudesta Svinhufvud oli jo 1903 erotettu Turun hovioikeudesta. Sortotoimien välillä hellitettyä hänet oli valittu eduskunnan ensimmäiseksi puhemieheksi 1907. Tätä tehtävää hän hoiti vuoteen 1913 saakka. Jo tällöin hän sanoi J.K. Paasikivelle, että vain täydellinen itsenäisyys pelastaisi Suomen.

Muistotilaisuudessa professori Martti Häikiö kertoi karkotuksesta ja professori Timo Vihavainen pohtii Venäjää 1914 ja nyt. Kirkkoherra Heikki Svinhufvud esittää videon matkastaan Siperiaan isoisänsä jäljillä ja valtioneuvos Riitta Uosukainen lausui loppusanat. Ohjelmassa oli myös partiolaisten lippumenoja ja Kaaderilaulajien isänmaallisia esityksiä, mutta myös kotoista seurustelua kahvin ja Ellen Svinhufvud-kakun äärellä. Sali oli täpö täynnä kutsuvieraita.

Ohessa tilaisuudessa pidetyt puheet sekä Kaarina Päivisen kuvasarja.

Jyrki Vesikansan tervehdyspuhe

Martti Häikiön esitys 

Timo Vihavaisen puhe

Riitta Uosukaisen loppusanat

kuvasarja teksteineen

 

 

kirjallisuuspalkinnot

P.E. Svinhufvudin muistosäätiö – P.E. Svinhufvuds minnesstiftelse

Lue lisää

kirjallisuuspalkinnot

Palkinnot

P. E. Svinhufvudin muistosäätiön palkinto 14.12.2018

Lue lisää

Kotkaniemi-säätiö

pehr27.tif

 

Taideteokset ja muistomerkit

Svinhufvudin hautamuistomerkki pää