Suomalaisen oikeusvaltion rakennuspuita

P. E. Svinhufvudin muistosäätiö on tuottanut yhteistyössä Menneisyyden jäljillä podcastin Naiset oikeushistoriassa ja suomalaisessa oikeusvaltiossa. Podcastissa pohditaan, minkälainen asema naisilla on ollut Suomessa oikeudenkäynnin ja kansalaisten oikeuksien näkökulmasta. Kuullaan myös menneisyyden naisista, jotka ovat aiempina vuosisatoina opiskelleet oikeustiedettä ja tehneet oikeudellista työtä miesten hallitsemalla yhteiskunnan alalla. Miksi oikeudellista työtä tehneet naiset ovat olleet unohduksissa? Jakson vieraana on Turun yliopiston oikeushistorian professori Mia Korpiola, joka on Pohjoismaiden ensimmäinen nainen oikeushistorian professuurissa.

Kuuntele podcast: https://open.spotify.com/episode/7n0QSyOsEkmaezO6NbroDi?si=Xi_ISh9kRH-bKsQqRHmETw

Podcast liittyy 6.7.2023 Kansallismuseon auditoriossa järjestettävään seminaariin Suomalaisen oikeusvaltion rakennuspuita.

P. E. Svinhufvudin muistosäätiö toteutti seminaarin yhteistyössä Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen kanssa.

Seminaarissa professori Martti Häikiö kertoi teemasta Tuomari politiikassa P. E. Svinhufvudista nykypäiviin ja professori Seppo Hentilä K. J. Ståhlbergista suomalaisen parlamentarismin kehittäjänä. Kommenttipuheenvuoron käytti P. E. Svinhufvudin muistosäätiö hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Risikko. Kahvin jälkeen filosofian tohtori Aleksi Ahtola pohti teemaa Tiede taiteen välineenä. Ahtola on toiminut historian asiantuntijana Kansallisteatterin Ståhlberg-näytelmässä. Professori Mia Korpiola puhui Suomalaisen oikeusvaltion synnystä paikallistasolla K. J. Ståhlbergin oikeudellisten kysymys- ja vastauspalstojen näkökulmasta. Lopuksi apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin kertoi suomalaisen oikeusvaltion arjesta laillisuusvalvonnan näkökulmasta.

Scroll to Top