Säätiö

Suomen itsenäisyysjulistuksen ensimmäisen allekirjoittajan, eduskunnan ensimmäisen puhemiehen ja valtionhoitajan, tasavallan presidentin Pehr Evind Svinhufvudin nimeä kantava kaksikielinen säätiö syntyi 1950-luvun alkuvuosina.

Säätiö rekisteröitiin 5.5.1955. Sen tehtävänä on sääntöjen mukaan ”vaalia ja kehittää kansamme keskuudessa isänmaallisia perinteitä ja niissä merkeissä säilyttää P.E. Svinhufvudin muisto ja elämäntyö jälkipolville”.

Säätiön ensimmäisiä tavoitteita olivat akateemikko Wäinö Aaltosen toteuttaman muistopatsaan pystyttäminen eduskuntatalon eteen ja professori Einar W. Juvan laatiman elämäkerran julkaiseminen. Sittemmin säätiö mm. järjesti teiniseminaareja, joissa asiantuntijat esittelivät Suomen itsenäistymistä ja muuta lähihistoriaa.

Vuosina 2017–2018 säätiön toiminnassa korostuivat Suomen itsenäistymisen satavuotisuus, P. E. Svinhufvudin uuden elämäkerran julkistaminen sekä valmistautuminen Kotkaniemen uudelleen avautumiseen peruskorjauksen jälkeen.

Säätiö järjestää perinteisen 15.12. vietettävän vuosijuhlan ohella myös muita tilaisuuksia ja vaalii muilla tavoin P. E. Svinhufvudin muistoa sekä osallistuu muiden organisaatioiden järjestämiin tilaisuuksiin, jotka sivuavat P. E. Svinhufvudin merkittävää valtiomiesuraa.

Säätiö jakaa vuosittain palkinnon ”Ukko-Pekan hengessä”. Säätiö tukee ja pyrkii käynnistämään Svinhufvudia ja hänen arvomaailmaansa koskevaa tutkimusta, kirjallisuutta ja verkkoaineistoa.

Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtajana on toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja hallituksen puheenjohtajana kansanedustaja Paula Risikko. Asiamiehenä ja taloudenhoitajana toimii filosofian tohtori Maritta Pohls.

Scroll to Top